La Coupe du President de la Ville de Grudziadz (Polen) 01-05-2019 t/m 04-05-2019

Maandag ochtend 10 uur zijn wij vertrokken uit Dronten richting Polen, met 5 renners gaan wij daar een meerdaagse rijden. Coupe du president De la ville De grudziadz. De Renners die aan de start staan zijn: Tycho Nomden, Daan Schaasberg, Erwin Smit, Tjipke Bosma en ik (Aldert van der Veen)

Dinsdag middag zijn we aangekomen op plaats van bestemming. Dinsdag avond stond ons een mooie ploegen presentatie tegemoet, in een mooi park op een groot podium.

Woensdag hadden we twee etappes voor de boeg, allebei een lengte van 58 kilometer. In de ochtend 1 en in de namiddag 1. Die in de ochtend was erg wennen aan de reistijl van het peloton. Ik merkte al snel dat er agressiever werd gereden dan in Nederland. De finale was daarom aardig hectisch. Tjipke klasseerde mooi voorin rond de 18e plaats en stond goed voor het jongeren klassement, de rest druppelde daar achter binnen. In de middag stond ons natuurlijk ook nog een etappe te wachten. Daar begon de wedstrijd al tijdens de verzet controle. Het was een etappe met veel vals plat. We reden met ons alle goed van voren en wisten het goed bij elkaar te houden. Alleen het afmaken is nog een verbeter punt. 

Donderdag stond voor ons een etappe te wachten met heel veel wind en waaiers van circa 86km. Deze etappe begon de wedstrijd ook weer tijdens de verzet controle, want iedereen wou graag vooraan starten. Het eerste deel van de wedstrijd weten we allemaal goed van voren te rijden, helaas had Daan het al zwaar in het begin en moest het laten lopen. We reden heel sterk van voren en maakten de koers hard waardoor het peloton al snel begon te scheuren. Het kwam na 10km weer bij elkaar en op dat moment gebeurt er een val partij voor in het peloton die er voor zorgde dat het hele peloton uit elkaar viel. Erwin kreeg het voor elkaar om in de 1e groep te komen, Tycho en ik wisten net niet de 1e groep te berijken en wisten een 2de groep te vormen. Doordat Tjipke achter de val zat, zat hij in de 3e groep. Tjipke stond heel goed voor het jongeren klassement dus zorgden Tycho en ik er voor om Tjipke terug te rijden na de 2e groep. Helaas kon Tjipke het niet doen in de 2e groep en moest het laten zitten. Tycho en ik kwamen door alle inspanning in de 4e groep wat snel de 3e groep werd. Tjipke kreeg pech, iemand reed z’n spaak uit het wiel. Tjipke kwam helaas 7 minuten achter de 3e groep binnen, dat zorgde ervoor dat z’n klassement weg was. Maar we hebben Erwin nog in de 1e groep, helaas kreeg hij het heel zwaar en eindigt in de 2e groep na een hele lange solo tussen de 1e en de 2e groep. Erwin staat doordat hij in de 2groep eindigde er het best voor in het jongerenklassement. 

Vrijdag stond voor ons de koningen rit op programma van 102 km. 7 rondjes met een hele pittige klim en een lange vals plat. We reden als ploeg ontzettend sterk iedereen wist zich van voren te melden. Daan had het telkens heel zwaar op de pittige klim en moest vaak terug komen achter de auto na de klim. De rest van de mannen wist zich telkens goed te herstellen na het klim werk. De laatste ronden wisten Tjipke en Tycho een hele mooie sprinttrein op te zetten voor mij, tot aan de 1 na laatste bocht daar schoof Tjipke onderuit en nam Tycho mee. Ik kom nog net uit klikken en wist erger te voor komen, helaas verloor ik heel veel snelheid en eindigde ik midden in het peloton, Erwin wist nog een goeie spurt te makken en eindigde top 25. Tjipke en Tycho kwamen er af met wat schaafwondjes. Tycho had ondertussen ook een nieuwe sport ontdek,” sprinten met je fiets op je schouder” Daan is achter in het peloton geëindigd. Doordat we sterk als ploeg reden kregen we respect van andere renners en ploegleiders, vooral van het Engelse HMT Hostpitals die na de wedstrijd nog even bij ons zijn geweest. Ook werd er veel gelachen omdat Tycho ging rennen met z’n fiets. Tijdens het eten kwamen er een Deens team bij ons en zeiden dat Tycho goed in hardlopen is. 

Zaterdag, de laatste etappe. Een etappe van 85km met heel veel vals plat en een perfecte aankomst voor sprinters. We wisten ons goed voorin te drukken tijdens de verzet controle, daardoor stonden we met z’n alle mooi voorin. Rond km 10 had ik lek, maar kreeg al snel een wiel van WV de Jonge Renner waar we een kleine samen werking mee hadden en daar door kon ik snel achter onze auto positioneren. Door het snelle werk van beide teams wist ik snel de aansluiting te maken in het peloton. Helaas ontstond tijdens dat ik lek had een kopgroep die de eindstreep wist te halen als eerste. Het einde van de wedstrijd was snel in het zicht. 3km voor het einde was een val waar Erwin helaas bij betrokken raakte. Erwin is hard gevallen en moest naar het ziekenhuis, hij had een flinke wond in z’n kin dat gehecht moest worden. De koers ging ondanks de harde val verder en werd er gestreden voor een top 10 klassering. Tjipke en ik hadden elkaar gevonden in het gedrang. Tjipke wist mij goed na voren te brengen en mij om de perfecte positie te zetten voor de eindsprint. Tjipke vechte voor zijn positie om mij goed te kunnen afzetten, door het vechten kwam hij in aanraking met een renner en die renner viel. Ik kon de renner niet meer ontwijken en viel helaas ook. Gelukkig kon ik de berm nog in duiken om erger te voorkomen. Helaas heeft dit wel een goeie uitslag gekost. Daan wist net achter het peloton te eindigen net als Tycho, die Erwin heeft gesteund na zijn val. 

Het was al met al een heel leerzaame meerdaagse waar we hele goeie dingen hebben laten zien en helaas iets mindere dingen. De begeleiding was echt top, alles was top geregeld. Daar voor bedank ik Arjan, Jan en de familie Smit. Klik hier voor de foto’s.

Groet Aldert